Te-ai gândit de ce costă totul mai scump la restaurant?

Adaos comercial cuprins între 0 și 800%. Acest anunț lipit la vedere în restaurante te face să te gândești că patronul îți bagă foarte adânc mâna în buzunar nejustificat. Adevărat sau fals?

Să luăm, de exemplu, cazul unei banale porții de cartofi prăjiți / gratinați / nature. Un kg de cartofi costă în piață sau la supermarket  în jur de 2 lei, iar în restaurant, o porție de aproximativ 200 g se vinde cu 7-8 lei, dar poate ajunge și la 15 lei în localurile cu pretenții. Super afacere, nu?

Pentru a înțelege mai bine de ce totul costă mai scump la restaurant, am alcătuit mai jos o listă cu cheltuielile absolut necesare pe care trebuie să le facă un astfel de business pentru a funcționa. Iată pe ce se duc banii:

– chiria locației;

– utilități (energie electrică, gaze, apă/canal, gunoi etc);

– salarii (într-un restaurant mediu lucrează aproximativ 25-30 de persoane);

– cost materie primă;

– recuperarea investiției în echipamente, ustensile, amenajare etc;

– perisabilități / pierderi tehnologice;

– distrugeri / furturi;

– marketing / PR;

– taxe muzică;

– taxe și impozite (autorizare anuală, DSV, TVA, impozit etc);

– consumabile (servețele, scobitori, place mate etc);

– birotică / papetărie;

– produse de curățenie / igienă;

– alte servicii diverse (deratizare, colectare uleiuri uzate, pregătirea personalului pentru PSI, contabilitate, pază, mentenanță echipamente, medicina muncii, service casă de marcat, service soft de gestiune, TV / internet, mediu, contract Protan, tâmplari, tapițeri, geamgii, frigotehniști, instalatori, depanatori aer condiționat, electricieni etc).

La asta se mai adaugă inevitabilele amenzi din partea mult prea numeroaselor organe de control (știați că sunt nu mai puțin de 34 de organe de control care verifică activitatea unui restaurant?). Și lista continuă cu alte câteva cheltuieli „mărunte” sau neprevăzute care trebuie acoperite în fiecare zi de funcționare – de exemplu, într-o lună la un restaurant se sparg între 10 și 20% din inventarul de pahare și farfurii.

Deci, atunci când plătiți porția de cartofi prăjiți, achitați și toate cheltuielile din lista de mai sus.

Pe lângă asta, în realitate doar o mică parte din produsele vândute în restaurant au adaosul maxim, în general acestea fiind cele cu prețuri mici, iar adaosul nu este nici pe departe egal cu profitul restaurantului (aviz celor care visează să își deschidă o afacere în acest domeniu!).

Așadar, ca să vă simțiți bine când ieșiți în oraș, gândiți-vă că atunci când mergeți la restaurant nu cumpărați doar mâncare, ci vă bucurați de o experiență.

Please follow and like us:
2

Leave a Reply

six + four =