Ce nu iti spune nimeni cand vrei sa iti deschizi restaurantul la care visezi

Nu as vrea sa va dezamagesc, dar a avea un restaurant, un bar, o cafenea sau chiar o brioserie are prea putina legatura cu visele. Cu toate acestea, orice e posibil daca vrei, stii si te pregatesti.

Thomas HawkEste adevarat ca business-urile bune sunt facute de oamenii vizionari. Dar a vrea sa deschizi un restaurant doar pentru ca iti place sa gatesti sau pentru ca vrei sa traiesti o viata boema este o greseala. Restaurantul este un business, creativ, e adevarat, insa ramane un business.

Sunt multe mituri legate de rata de succes a locatiilor nou deschise, unele de-a dreptul infricosatoare, altele care arata ca lucrurile nu stau chiar atat de rau. In orice caz, sansa ta de succes nu este doar o parte a unei statistici. Cei care reusesc in final, se pregateasc si lupta pentru sansa lor.

Iata cateva lucruri pe care uneori le afli prea tarziu:

Buget
In primul rand, orice incercare de acest gen are nevoie de un buget care porneste de la minim cateva zeci de mii de euro si poate ajunge la… sky is the limit. Nu te amagi cu un calcul optimist cu break even dupa trei luni – este doar un vis frumos. Testul il treci abia la un an de la deschidere si nici atunci nu esti 100% in siguranta. Chiar atunci cand lucrurile merg foarte bine la inceput, dupa succesul initial urmeaza o perioada destul de lunga in care afacerea se asaza si elementul de noutate paleste. Din cauza asta trebuie sa fii intotdeauna pregatit financiar ca sa sustii cheltuielile pana la momentul in care incepi sa faci profit cu adevarat.

Stil de viata
A avea un restaurant inseamna a lucra atunci cand ceilalti oameni sunt la distractie, adica in weekend, seara, de sarbatori etc. Din cauza acestui program este foarte greu sa fii langa familie sau sa iti pastrezi prietenii care au job-uri „normale” cu program fix, de zi, si cu weekenduri libere. Nu te vei mai putea bucura de compania lor pentru ca tu vei fi in restaurantul tau, servind alti oameni sau chiar pe ei. Nu te amagi ca vei putea sa stai cu ei pentru ca tu trebuie sa lucrezi.

Program
Ziua unui proprietar de restaurant incepe dimineata devreme, cand inca mai gasesti marfa proaspata in piata sau la cash & carry, si se termina noaptea tarziu, dupa ce ultimul client a plecat de mult. Nu te baza pe faptul ca o sa ai oameni de incredere care sa iti faca stocul si casa la finalul zilei pentru ca astfel de oameni sunt rari si nu vrei sa iti lasi afacerea pe mana altora, nu?

De la vis, la realitate
Atunci cand vei deschide restaurantul, vei constata ca toata creativitatea ta este pusa la grea incercare. Ingropat in comenzi, nu vei mai avea timp sa aranjezi pana la perfectiune o farfurie asa cum o faceai acasa si vei ceda presiunii timpului.
Sau vei descoperi ca nu gasesti ingredientele de care ai nevoie sau le gasest la un pret exorbitant care iti va ridica enorm food costul.

Lucrul cu oamenii
Business-ul tau se bazeaza in mare masura pe oamenii cu care lucrezi, iar oamenii pot fi in multe feluri, inclusiv prea orgoliosi (in sens rau) sau chiar rau intentionati. Ei sunt cei care te reprezinta in fata clientilor si ei sunt cei care au pe mana banii, marfa si imaginea ta. Este foarte usor ca din cauza unui angajat nemultumit, business-ul sa aiba de suferit atat la nivel de imagine, cat si financiar.

Acestea nu sunt nici pe departe toate provocarile de care trebuie sa treci ca sa ai restaurantul, cafeneaua sau barul tau. Dar nimic nu este de nerezolvat si ca dovada stau toate locurile extraordinare unde mancam si bem atunci cand iesim in oras.

Foto: Thomas Hawk

Please follow and like us:
2

Leave a Reply

two × 4 =