20 de lucruri pe care trebuie să le știi dacă vrei să fii tratat bine de ospătari

ospatari

Am întrebat 10 ospătari care sunt lucrurile pe care un client nu este bine să le facă atunci când se află în restaurant. Iată mai jos insight-urile care te vor ajuta să eviți situațiile neplăcute.

 1. Când sunteți un grup, dați prima comandă toți odată, nu pe rând. În felul acesta îl scutiți pe ospătar de drumuri inutile, iar comenzile vor fi aduse în același timp.
 2. Atunci când sunteți la masă, comandați ospătarului care v-a servit, nu vă ridicați ca să comandați la bar. Job-ul barmanului este să prepare băuturi și, în plus, nu știe la ce masă stați așa încât să vă marcheze comanda pe notă.
 3. Lăsați suficient loc pe masă pentru ca ospătarul să poată așeza farfuriile.
 4. Nu schimbați comanda după ce aceasta a fost deja pregătită la bucătărie.
 5. Nu cereți să vă fie scos de pe notă un preparat pe care l-ați consumat integral pe motiv că nu a fost bun. Dacă nu vă convine ceva, spuneți-i ospătarului de la început și el va încerca să remedieze problema.
 6. Țineți-vă copiii sub control. ”Drăcușorii neastâmpărați” pot deranja atât personalul, cât (mai ales) ceilalți clienți care au venit la un restaurant, nu la un loc de joacă.
 7. Nu luați paharele sau farfuriile de pe tava ospătarului. Chiar și cele mai bune intenții pot distruge echilibrul fragil și vă puteți trezi cu berea pe pantaloni.
 8. Nu veniți la restaurant cu 10 minute înaintea închiderii.
 9. Nu tratați ospătarii ca pe ființe inferioare. Sunt oameni normali, angajați în domeniul serviciilor, ca și mulți dintre voi.
 10. Dacă cereți recomandarea ospătarului, nu vă plângeți că preparatul nu a fost pe gustul vostru. Asumați-vă din start că sunteți persoane diferite, cu gusturi diferite.
 11. Nu chemați insistent ospătarul când acesta este ocupat cu o altă masă.
 12. Nu faceți referire la faptul că îl cunoașteți pe patron pentru a intimida ospătarul.
 13. Răspundeți la salutul ospătarului atunci când intrați în locație.
 14. Nu încercați să ”mituiți” ospătarul să vă aducă ceva de mâncare atunci când bucătăria s-a închis.
 15. Dacă sunteți un grup mai mare, nu vă mutați singuri mesele. Rugați ospătarul să facă asta și, dacă se poate, vă va ajuta cu siguranță.
 16. Nu chemați ospătarul să va ia comanda dacă nu v-ați hotărât. Este nepoliticos atât față de el, cât și de ceilalți clienți care îl așteaptă.
 17. Nu contraziceți rețeta unui anumit preparat pentru a vă etala cultura gastronomică.
 18. Nu întârziați exagerat cu ultimele guri de bere dacă a trecut deja de ora închiderii.
 19. Nu începeți să chestionați ospătarul despre toate ingredientele unui preparat doar ca să vă arătați cunoștințele de fin gourmet.
 20. Nu cereți ”dedicații muzicale” ospătarului sau barmanului. Restaurantul nu este o petrecere privată; de obicei muzica este redată dintr-un play list preconfigurat.

Bonus: Achitați nota integral și nu uitați de tips (dacă ați fost mulțumiți de servicii 😉).

 

Foto: Raul Lieberwirth / flickr.com

Please follow and like us:
2

Join the discussion 6 Comments

 • Tonita spune:

  Sa marce nu sa marcheze…golurile se marcheaza

  • Forma „sa marce” nu exista in limba romana, cel putin pana in momentul in care ar putea deveni acceptata din cauza folosirii pe scara larga, asa cum s-a intamplat si cu alte forme gresite.

 • Lia spune:

  Uhm. Ar trebui să fii tratat bine de un ospătar indiferent dacă faci chestiile alea sau nu. (Evident, dacă te comporți în limita bunului simț, nu dacă te îmbeți ca un mârlan, injuri, etc). Doar dacă cineva are anumite doleanțe nu ar trebui să fie un motiv pt ca ospătarul să se comporte altfel decât bine. Ești în domeniul serviciilor, ăsta e jobul tău.
  Ai putea reformula cu ceva gen „cum să fii pe placul ospătarilor” / „cum să ușurezi viața unui ospătar” / etc

  • Denisa spune:

   Lia , lucrurile astea tin de educatie si de cei 7 ani de acasa , este adevarat ca nu te poate obliga nimeni sa le faci atata vreme cand nu te sti comporta in societate 🙂

  • Jonny spune:

   pana la urma clientul nostru nu e stapanul nostru, nu e el regele si noi argati, is chestii care ar putea ajuta la gen cu luatul paharelor din tava ospatarilor sau luatul farfuriilor din mana lui… pana la urma eu ca ospatar pot sa refuz sa servesc o masa de dobitoci daca nu vreau sa le servesc harfele si talentele lor de mari personaje.

 • Stefania spune:

  De cele mai multe ori oamenii nu mai țin cont de cei 7 ani de acasă și bunele maniere.Am lucrat în domeniul ospitalier foarte mult timp și am intalnit pe vremea când am început această meserie, adică în urma cu vreo 20 ani, oameni care respectau ospatarii si se comportau cu mult respect fata de noi cei care munceam în restaurante.In ziua de astăzi întâlnești oameni care cred că dacă lucrezi în a acest domeniu ești sclavul lor și cred că au dreptul de a te jigni si a te face să te simți inferior( deși marea majoritate a ospătarilor au studii superioare si poate sunt mai educați și mai inteligenți decât cei care vin intr- un local ca si oaspeti/clienti) .Acest articol cred că a redat tot ce se întâmplă intr-un restaurant si ospatarii, din bun simt si educație și mai ales din ce au învățat atunci când au devenit ospătari, nu spun clienților/oaspetilor ceea ce nu este corect.

Leave a Reply

one × three =