Care crezi ca este cel mai bun restaurant?

Se intampla destul de des sa fiu intrebat despre un restaurant bun sau despre CEL MAI BUN RESTAURANT. Grea intrebare…, dar incerc totusi sa dau un raspuns.

 

visitflandersChiar zilele trecute, la finalul unei intalniri, cel cu care discutam ma intreaba: “Ce restaurant imi recomanzi?” Intrebarea asta mi s-a pus de zeci si sute de ori si tot de atatea ori nu am stiut sa raspund pe loc. De fapt, am raspuns printr-o alta intrebare: ”Cel mai bun restaurant pentru ce?”

A intreba care este cel mai bun restaurant este ca si cum ai intreba care este cea mai buna masina sau care este cel mai bun vin. Depinde cu cine vrei sa iesi si ce vrei sa faci – cu sotia, cu soacra, cu prietenii sau cu executive board-ul companiei?

Asadar, raspunsul la intrebarea “care este cel mai bun restaurant?” depinde de ceea ce iti doresti: daca vrei sa iesi la masa impreuna cu sotia ca sa iti reamintesti de vacanta minunata din Toscana, vei cauta un restaurant italienesc unde vei putea retrai pentu cateva zeci de minute senzatiile placute din calatorie: veti comanda nostalgici un prosecco la inceput, o Bistecca alla Fiorentina insotita de un chianti si veti incheia masa cu un caffe corretto, asa cum v-a invatat acel italian dragut din Siena. In schimb, daca vrei sa faci o impresie buna contabililor trimisi de Headquarter pentru auditul filialei pe care tu o conduci, atunci trebuie sa gasesti LOCUL care sa ii mai indulceasca Chief Finance Officer-ului acea privire incruntata pe care o afiseaza de fiecare data cand vine in control. Iar daca iesi cu soacra, ei bine, aici e putin mai complicat si trebuie sa intram putin in detalii, deci te rog sa ma contactezi in privat.

Este adevarat, tentatia de a stabili un top absolut al restaurantelor este foarte mare. La nivel mondial, cel mai cunoscut clasament este The World’s 50 Best Restaurants, in care sunt ierarhizate locatii din intreaga lume. Cum se face asta? Un grup format din 900 de experti in restaurante – bucatari, proprietari, critici culinari, oameni de media, fotografi sau pasionati de pe tot mapamondul voteaza anual topul celor mai bune restaurante. In principiu, nu exista nici un criteriu de jurizare, totul se bazeaza pe feeling-ul acestor experti alesi cu atentie. Rezultatele votului lor sunt compilate in topul The World’s 50 Best Restaurants, top care este dezvaluit la fiecare sfarsit de aprilie in Londra, in cadrul celui mai faimos eveniment de acest gen.

Grupul celor 900 de experti este este denumit Academia, si este impartit in 26 de regiuni care acopera intregul glob, din America, pana in Australia. Panelurile din fiecare regiune numara 36 de membri sunt conduse de un presedinte. Fiecare membru are la dispozitie 7 voturi, dintre care 3 trebuie acordate unor restaurante din afara regiunii din care fac parte. In fiecare an, cel putin 10 membri ai unui panel regional trebuie schimbati.

Votantii au libertate deplina in a trimite preferintele personala. Pentru ca nu exista nici un set de reguli, ei pot vota, la fel de bine, un mare restaurant cu traditie sau un mic local de familie, dintr-o zona mai putin cunoscuta.

Idea acestui top mondial al restauratelor a aparut pentru prima data in 2002, cand o astfel de lista a fost publicate de Restaurant Magazine din Londra. Ulterior, publicatia a ineput sa organizeze un eveniment de gala care sa celebreze acest moment, eveniment care s-a transformat in cel mai important moment al anului pentru restaurantele din intreaga lume.

Cei 900 de votanti care stabilesc anual acest top nu sunt constransi de nici un fel de criteriu: pot vota orice cred de cuviinta, de la un mic restaurant de pe intortocheatele strazi din Shanghai, pana la un mare restaurant gastronomic din Paris.

Insa eu cred ca aceste topuri nu raspund cu adevarat la intrebarea de la care am pornit. In viata reala, oamenii vor sa stie care este cel mai bun restaurant pentru o anume ocazie punctuala. Totul depinde de dispozitie, nevoie si, nu in ultmul rand, de buget.

Din fericire, avem in jurul nostru suficiente optiuni pentru fiecare ocazie care apare. Care sunt preferintele voastre si cu ce ocazii mergeti acolo?

Foto: www.visitflanders.com

Please follow and like us:
2

Leave a Reply

thirteen − twelve =