Cum am baut sase vinuri diferite in aceeasi seara si nu m-a durut capul

By 10/02/2016Cultura gustului

Șase vinuri și o tărie, mai exact. Și nu numai că am supraviețuit ca să pot povesti mai departe, dar chiar mi-a plăcut foarte tare și aș repeta experiența ori de câte ori s-ar ivi ocazia!

Glasses set with drinks in restaurant. Part of interior

Glasses set with drinks in restaurant. Part of interior

Cu mai mulți ani în urmă, se întâmpla să fiu într-un tur gastronomic în Italia, cred că poate chiar primul dintr-un lung șir care a urmat. Pe vremea aceea, italienii erau foarte interesați să intre pe piața din România, așa că organizau „pe bandă rulantă” misiuni de documentare pentru jurnaliștii din țările fostului bloc comunist care trebuiau să explice în paginile publicațiilor lor pe unde au umblat și ce delicatese au mai degustat. (Da, știu, e o treabă stresantă, dar cineva trebuia să o facă și p-asta.) În felul ăsta, cititorii, obișnuiți doar cu ceafa de porc și mâncărica de cartofi, făceau cunoștință cu exoticele pe vremea aceea prosciutto, gorgonzola, prosecco & Comp.

Așadar, revenind la periplul gastronomic, după ce ne-am perindat o zi întreagă pe la nenumărate podgorii, manufacturi și fabrici de produse alimentare, seara am ajuns în sfârșit la un restaurant pentru o cină de gală. Gazdele noastre, o cameră de comerț dintr-o oarecare regiune a frumoasei peninsule, țineau cu orice preț să ne impresioneze, așa că aranjaseră o seară specială la un restaurant cu o stea Michelin.

Dintre multele mese la care m-am așezat în solicitantul efort de documentare culinară, aceasta mi-a rămas poate cel mai bine întipărită în memorie. Și nu datorită mâncării, care, în treacăt fie spus, a fost extraordinară, ci mai ales a vinului. (Pe vremea aceea, să spunem că eram foarte la început în ceea ce privește evoluția gustului personal.) Așadar, lucrul care m-a intrigat a fost că la fiecare fel de mâncare, italienii ne-au servit câte un vin diferit. ”Perfect normal!”, veți spune, și aprob din toată inima, însă în acel moment, eu și 99% din populația României eram convinși că nu există prostie mai mare decât să amesteci băuturile. Toata lumea știe că asta dă dureri groaznice de cap, nu-i așa?

Ei bine, nu! A fost pentru prima dată când am înțeles că fiecare mâncare are perechea ei atunci când vine vorba de vin. În acea seară am început cu un prosecco, am continuat cu două albe, două roșii și un passito la desert. Iar în final, italienii ne-au servit un minunat espresso, corectat cu o grappa locală, care mi-a lasat un gust pe care mi-l amintesc și acum. Asocierile au fost gândite în cele mai mici detalii, așa încât mâncarea să fie potențată de vin și invers, iar noi, jurnaliștii, am înțeles de ce italienii sunt atât de fericiți.

Dacă vă doriți ca la următoarea masă să găsiți perechile potrivite mâncare-vin, nu trebuie să deveniți un degustător autorizat, ci doar să țineți cont de câteva reguli generale. Informații detaliate (probabil mult mai mult decât doreați să aflați vreodată despre subiectul ăsta) găsiți doar la un Google distanță. Puteți să începeți cu www.winefolly.com, o resursă excelentă pentru cei care vor să știe cu ce se mănâncă vinurile.

Sursa foto: winefolly.com

Untitled-5

Please follow and like us:
2

Leave a Reply

1 × one =